Екипът на “Западен търси решения, чрез които да насърчи хората да имат

...
Екипът на “Западен търси решения, чрез които да насърчи хората да имат
Коментари Харесай

“Зелен Западен” – концепцията, която ще промени района


Екипът на  “Западен ” търси решения, посредством които да насърчи хората да имат повече съзнание, само че и доверие в институциите. В рамките на основаната концепцията  “Зелен Западен ” се осъществят осведомителни акции, съпроводени с многочислени начинания за преработване, разчистване и залесяване.

Днес беше извършена взаимна акция по засаждането на 13 броя чинари, липи, иглолистни дървета, в която участваха кметът на  “Западен ” Тони Стойчева и шефът ОП  “Градини и паркове ” Антон Георгиев. Те разискаха и проектите за възстановяване на озеленяването, надграждане на съществуващите паркови пространства, само че и построяването на нови. Двамата се сплотиха към мнението за нужда от модерни поливни системи за съответната грижа за зелената система.    

Утре районната администрация насочва покана към кварталната общественост да се включи в пролетното издание на  “Рециклиада ”, на която се събират разделно текстил, хартия и пластмаса. Тя ще се организира в парк  “Ружа ” (10.00 ч. - 16.00 ч.). Служителите на  “Западен ” са приготвили изненади, а 10 комплекта кошчета за разделно събиране на боклуци, предоставени от  “Мева България ”, ще бъдат разиграни на лотария. Партньори на събитието са  “Булекопак ” и  “М-Texx ”.   

През идващите години България би трябвало да направи голям скок в региона на преработването – делът на преработване на общинските боклуци през 2025 година би трябвало да е 55%, процентът на депониране до 2035 година би трябвало да е под 10%. Предвижда се да се вкара нов механизъм, при който замърсителят заплаща, като хората, които рециклират, ще имат по-ниска такса за битови боклуци. Добрата вест е, че от ден на ден се лимитират продуктите за еднократна приложимост в европейски мащаб, които ограничения ще се приложат у тук.  

Кметът на  “Западен ” Тони Стойчева съобщи, че администрацията упорства да се слагат повече контейнери за преработване, като Милена Станева, шеф отдел  “Екология ” е и в развой на връзка за установяване на точки, в които да има и контейнери за преработване на текстил. В постройката на кметството се вкарват положителни практики за понижаване на изразходваните запаси като сила и вода.

Друга забавна концепция в подтекста на осъществяване на  “Зелен Западен ” e организирането  “Детска рециклиада ”, тъй като децата са бъдещето и точно те ще изпитат в огромна степен отрицателните последици от актуалната свръхконсумация.

Предстои и Световният ден на водата. Темата, която администрацията разгласи, е  “Безводието ”. Традиционно  “Западен ” си сътрудничи с учебните заведения и градините, като децата дружно с техните родители ще бъдат предизвикани да творят и да се замислят за този огромен проблем посредством диспути, рисунки, фотографии, разкази и други

Една огромна част от региона се нуждае от възобновяване на старите уреди и създаване на нови детски площадки. Подадени са 5 плана по ПУДООС и администрацията се надява те да бъдат утвърдени. Търсят се и разновидности за финансиране на още планове, като упоритостта е те да не са еднотипни, а да са като част от зелената система на региона, каквито са актуалните трендове.

Кметът Тони Стойчева разяснява, че доста би желала да приобщи освен жителите, само че и бизнеса в поддържането на част от зелените площи, като това ще промени значително градската среда в региона.

В края на месеца в  “Западен ” ще се организира и огромна самодейност за разчистване. Г-жа Стойчева насочва зов към всички да не хвърлят отпадъци отвън контейнерите, а мястото на фасовете, семки и други опаковки е в кошчетата, а не към пейките в парковете.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР